Jinekologlara en sık başvuru sebebi olan hastalıklardan biri olan vajinit (vajinal enfeksiyon), vajinal mukozanın (akıntının) iltihaplanması sonucu oluşur.
Vajinal akıntı, normal durumlarda berrak ve yumurta akını andıran bir salgıdır. Bu salgının görevi vajina ortamının nemli kalmasını sağlamaktır. Yumurtalama, hamilelik veya cinsel uyarım gibi doğal şartlarda vajina salgısı artabilir. Ancak bu durum normal olduğundan her zaman bir hastalık belirtisi olarak incelenmez ve herhangi bir yakınmaya neden olmaz.
Vajinal akıntının miktarının artmasına ek bazı özellikler bir sorunun belirtisi olarak incelenmesine neden olabilir. Bu özellikler 2-3 günden fazla süren, akıntının renginin ve kıvamının değişmesinin yanı sıra vajina bölgesinde kaşıntı, yanma ve kötü koku şikayetlerinin oluşmasıdır.
Vajinal enfeksiyonlardan ergenlik çağındaki kadınların yaklaşık %90’lık kısmı etkilenmektedir. Mevcut olguların yaklaşık %30’unda ise iki veya daha fazla enfeksiyon çeşidi beraber gözlemlenmektedir.
Vajinit genellikle hayati tehlike arz eden bir hastalık değildir, ancak zamanında ve doğru tedavinin uygulanmadığı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bireylerde vajinit oluşumu incelendiğinde sıklıkla üç ana etkene rastlanmıştır. Bunlar mantarlar (Candida albicans), bakteriler (Gardnerella vaginalis) ve parazitler (Trichomonas vaginalis) olarak sınıflandırılabilir.
Vajinit oluşumunda rol oynayan dış faktörlerin başında ise pH değişimi ve normal vajinal ortamın (floranın) bozulması gelmektedir.
Bu bahsedilen etkenlerden iki veya daha fazlasının birlikte bulunduğu durumlarda karma (mikst) vajinal enfeksiyonlardan söz edilir.
Trichomonas vaginalis, cinsel yolla bulaşan (STD) mikroskobik bir parazittir. Bu parazitin sebep olduğu hastalığa ise trikomonas vajiniti denmektedir. Tıp dünyasında trikomonal vajinit, trikomonas enfeksiyonu veya trikomoniyaz olarak da adlandırılmaktadır.
Trikomonas vajinitinden Dünya çapında yılda yaklaşık 180 milyon insan etkilenmektedir. Enfeksiyon kadınlarda erkeklerden daha sık görülse de trikonomas vajiniti cinsel yolla erkeklere de bulaşabilmektedir. Kadınlarda vajinal enfeksiyona, bazı erkeklerde ise üretra enfeksiyonuna ve prostatite yol açabilmektedir. Bu enfeksiyonlar tedavi edilebilir ve vajina veya peniste hasar bırakmaz.
Trikomonas vajiniti belirtileri kadınlar için özellikle adet dönemi sonrası ve hamilelik döneminde şiddetlenir. Kadınlarda en sık görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
Erkeklerde trikomonas vajinitine daha az rastlanmasına rağmen karşılaşılabilecek semptomlar şunlardır:
Trichomonas vaginalis paraziti cinsel ilişki sırasında enfekte bir bireyle genital temas olması durumunda sağlıklı bireye geçer. Enfekte olan ancak semptom göstermeyen insanlar da partnerlerine trikomonas vajiniti bulaştırabilir.
Trikomonas enfeksiyonu cinsel ilişki sırasında bir penisten bir vajinaya, bir vajinadan bir penise veya bir vajinadan başka bir vajinaya yayılır. Parazitin eller, ağız veya anüs gibi diğer vücut bölgelerine bulaşması yaygın değildir.
Kadınlarda alt genital sistem (vulva, vajina, serviks veya üretra) vücudun en sık enfekte olan kısmı iken erkeklerde penisin içi (üretra) en sık enfekte olan vücut kısmıdır.
Hakkında henüz yeterince bilimsel kanıt bulunmamasına rağmen trikomonas vajinitinin yüzme havuzlarından, ortak kullanılan tuvaletlerden, havlulardan ve iç çamaşırlardan da bulaşabildiği düşünülmektedir.
Trikomonas vajinitine sahip olduğundan şüpheleniyorsanız tedavi için doktorunuza danışmanız gerekir. Danıştığınız jinekolog (veya erkekler için ürolog) sorunun tespiti ve tedavi yönteminin belirlenmesi için sizi muayene eder.
Vajinal akıntı örneği mikroskopta incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Sizden veya partnerinizden cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların teşhisinde kullanılan ilgili testler de istenebilir. Özel Viromed Laboratuvarları‘nda yapılan Vajinal Kültür Testi ile trikomonas vajiniti teşhisi konulabilir.
Akıntıda organizma görülmesi durumunda sizin ve cinsel partnerinizin tedavisine başlanılır. Partnerinizin de tedavi olması tedavinin başarısını arttırır ve tekrarlama oranını düşürür. Tedavi süresi boyunca ve tedavi sonrası bir hafta cinsel ilişkide bulunulmaması önemlidir.
Tedavi sürecinde fitil veya tablet şeklinde ağızdan alınan ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde en sık metronidazol veya tinidazol antibiyotikleri önerilir. Metronidazol aldıktan sonraki ilk 24 saat boyunca alkol tüketmemelisiniz ve bu ilacı gebeliğinizin ilk üç ayında kullanmamalısınız. Tinidazol aldıktan sonra ise ilk 72 saat boyunca alkol tüketmemelisiniz. Bu ilaçlar alkol ile ciddi mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir.
Trikomonas vajiniti cinsel temasla bulaşan bir hastalık olduğundan ilişki esnasında prezervatif kullanmak tek korunma yoludur. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi tek eşli olmak ya da az sayıda kişi ile ilişkiye girmek de bulaşma riskini azaltmaktadır.
Bu önlemlerin yanı sıra vajinit oluşumunu kolaylaştıran diğer faktörlere de dikkat edebilirsiniz.
Bu etmenler ve nasıl önlem alabileceğiniz aşağıda mevcuttur.