Nikel alerjisi, cildin çoğunlukla zararsız bir madde ile temas ettiği bölgede ortaya çıkan ve kaşıntılı bir döküntü olarak bilinen alerjik kontakt dermatitin en yaygın nedenidir.
Genel olarak küpeler ve diğer takılar ile ilişkilendirilir. Bununla birlikte madeni para, fermuar, cep telefonu ve gözlük çerçevesi gibi birçok kullanılan eşyalarda ve bazı yiyeceklerde nikel bulunabilmektedir.
Nikel alerjisinin oluşabilmesi için içeriğinde nikel bulunan yiyecekleri sık sık ve uzun süre tüketmek ya da nikel içeren eşyalara uzun süre maruz kalmak gerekebilir. Nikel alerjisinin semptomları tedavi ile azaltılabilir. Nikel alerjisi geliştiğinde artık metale karşı bir hassasiyet başlar. Bu nedenle de her zaman metal temasından kaçınılması gerekir.
Günümüzde nüfusun yaklaşık %15’inde nikel alerjisi gelişmektedir. Etkilenen hastaların yaklaşık %30’unda ise nikel alerjisinin besinler aracılığı ile geliştiği tespit edilmiştir. Çikolata, fındık, bazı etler, meyveler, sebze çeşitleri ve deniz kabukları tüketiminden sonra nikel alerjisi gelişebilmektedir.
Genellikle deri üzerinde oluşan atopic dermatit ve egzamaları ile kendini gösteren nikel alerjisinin diğer belirtileri kronik yorgunluk, baş ağrısı, bedensel ve ruhsal zayıflıktır. Bu gibi belirtiler gözlemlendiğinde Nikel Alerji Testi ile alerjik durum tespiti yapılmaktadır. Nikel alerjisi tanı konmuş ise kişi metal ile temastan kaçınmalı ve uzman doktor kontrolünde nikel miktarı azaltılmış bir diyet uygulamalıdır.
Alerjik reaksiyon çoğunlukla nikele maruz kalındıktan saatler ile günler sonra başlayabilmektedir. Reaksiyon iki ile dört hafta arasında devam edebilir. Reaksiyon, genellikle cildin metal ile temas ettiği yerde oluşmaktadır. Ancak bazı durumlarda vücudun başka belgelerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Nikel alerjisi belirtileri şu şekildedir:
Nikel alerjisinin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak diğer alerjilerde olduğu gibi, nikel alerjisinde de bağışıklık sisteminin nikeli zararsız değil, zararlı bir madde olarak görüyor olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Normalde bağışıklık sisteminde vücut sadece bakterilere, virüslere ya da toksik maddelere karşı tepki vermektedir. Ancak bazı durumlarda vücut zararsız maddelere de tepki verebilmektedir.
Şu unutulmamalıdır ki, vücut belirli bir maddeye tepki geliştirdiğinde bağışıklık sistemi o maddeye her zaman duyarlı olacaktır. Bu nedenle nikel alerjisi gelişmiş kişiler nikel ile her temas kurduğunda bağışıklık sistemi reaksiyon gösterecektir. Bu nedenle nikel alerjisine sahip kişilerin metal ile temastan ve metal içeren yiyeceklerden uzak durmaları gerekir.
Nikele maruz bırakabilecek yaygın ögeler şu şekildedir:
Aşağıda belirtilen faktörler nikel alerjisi oluşma riskini artırabilmektedir:
Bunlar dışında, sürekli su ile çalışmalarından ve bazı kimyasallara maruz kalmalarından dolayı barmenler, gıda endüstrisinde çalışanlar, kuaförler ve temizlikçiler de en önemli risk gruplarıdır.
Ailesinin sağlık geçmişinde nikel alerjisi bulunanlar ve diğer metallere karşı duyarlılığı olanlar da risk grubunda üst sıralarda yer almaktadırlar.
İçeriğinde aşağıda belirtilen maddeler bulunan ürünlerden kaçınılmalıdır:
İçeriğinde nikel bulunan ev malzemeleri, çelik tencereler, krom ya da nikel çeliğinden üretilen tavalar, elektrik ısıtıcılar, kahve ve espresso makineleridir.
Kahve makinesinde hazırlanan kahvede, hazır kahvelere oranla 10 kat daha fazla nikel bulunabilir. Armatürler içerisinde uzun süre kalan suyun nikel oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle çeşme suyunu kullanmadan önce bir miktar akıtılması gerekmektedir. Tüm bunların dışında tütün dumanında da nikelin bulunduğu bilinmelidir.
Besinlerin içeriğindeki nikeli azaltmak her zaman mümkün değildir. Gıdaların içeriğindeki nikel; ekimin yapıldığı yere, gıda türüne, bitkinin yaşına ve işlenmesine göre değişlik göstermektedir. Bu nedenle nikel alerjisi için uygulanan diyette, gıda ürünlerinde bulunan nikel miktar kadar gıdanın tüketim miktarına da önemlidir.
Uzman dermatoloji doktorları genellikle cildin görüntüsüne ve nikel içerebilecek ögelere yakın zamanda maruz kalma durumuna bağlı olarak nikel alerjisini teşhis edebilirler.
Kızarıklığın nedeni belli değil ise, dermatoloji uzmanları bir yama testi yaptırılmasını talep edebilirler.
Genel olarak nikel alerjisinin tanısı için LTT-Nikel testi uygulanmalıdır. LTT yani Lenfosit Transformasyon Testi, hücresel alerjik duyarlılığı gösteren ve klasik alerji testlerine göre duyarlılığı daha yüksek olan özel bir alerji tanı testidir.
Hastadan alınan kan laboratuvar ortamında bağışıklık hücrelerinden izole edilerek, hücre kültürü oluşturulur. Daha sonrasında nikel ile teması sağlanarak kişinin canlı hücrelerinin tepkisi ölçülür.
Nikel alerji testleri hakkında daha fazla bilgi almak için laboratuvarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Nikel alerjisinin kesin ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Nikele alerjisi geliştikten sonra, metalle her temas edildiğinde alerjik reaksiyon oluşacaktır. Ancak alanında uzman doktor kontrolünde oluşan tahrişi azaltmak ve nikel alerjisinin tepkilerini azaltmak için uygun ilaçlar kullanılabilmektedir. Ayrıca gıdalardan alınan nikeli aza indirmek için uzman bir diyetisyen kontrolünde nikel diyeti uygulanmaktadır.