Tiroid hormonu, tiroid bezleri tarafından salgılanan ve vücudun birçok fonksiyonunu düzenleyen bir hormondur. Bu hormonun eksik veya fazla salgılanması, vücutta birçok hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Tiroid bezi, vücutta küçük bir işleve sahip olduğu düşünülse de vücut sağlığının korunması açısından çok önemli görevlere sahiptir. Tiroid hormonlarında oluşan dengesizlik, vücuttaki farklı organların ve sistemlerin çalışmasını olumsuz yönde etkilemektedir. Erkeklere oranla kadınlarda tiroid hastalıkları daha fazla görülmektedir.
Tiroid hormonu, tiroid bezi tarafından üretilen ve vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlayan bir hormondur. Tiroid bezi, çenenin hemen alt kısmında bulunan soluk borusunun önünde ve her iki yanında yer alan, kelebeğe benzer bir şekli olan bir iç salgı bezidir. Vücut sağlığının korunması ve vücudun bazı fonksiyonlarının düzgün çalışması için gerekli olan T3 ve T4 hormonlarını üretir.
Tiroid bezi, üretmiş olduğu tiroid hormonlarını kan dolaşımına göndererek, metabolizmanın doğru ve işlevsel bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
Beyinde bulunan hipofiz bezinin salgılandığı, tiroid uyarıcı hormon olarak da adlandırılan, TSH hormonu yoluyla tiroid bezi uyarılır. Bu uyarıcı etki sonrasında tiroid bezi, T3 ve T4 hormonlarını salgılanmaya başlar. Salgılanan bu tiroid hormonları, metabolizmanın doğru çalışmasında ve vücuttaki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.
Kalp atış hızı, vücudun ısı dengesi ve alınan gıdaların enerjiye dönüştürülmesinde tiroid hormonu önemli görevler üstlenmektedir. Yetişkinlerde yağ, şeker ve protein mekanizmalarının düzgün çalışmalarını sağlar. Tiroid hormonu ayrıca, anne karnında ve doğum sonrasında bebeğin beyin ve zekâ gelişimini dengeler; çocukların normal büyüme süreci içerisinde ilerlemesini sağlar.
Tiroid hormonu gereğinden fazla salgılanır ise hipertiroidi, gereğinden az salgılanması durumunda da hipotirodi adları verilen hastalıklar oluşmaktadır.
Hipertiroidi belirtileri şu şekildedir:
Hipotiroidi belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Bazı nedenler sonucunda tiroid bezinin büyümesi, iyi huylu tiroid hastalıklarının başında yer alır. Halk arasında guatr olarak da bilinen tiroid büyümesi, tiroid bezinin bir veya birkaç bölümünde oluşabilir. Bu tip büyümelerde, tiroid bezinde işlevsel bozukluklar gözlemlenmektedir.
İyi huylu tiroid hastalıkları arasında yer alan diğer hastalık da tiroid iltihaplanmasıdır. Haşimato hastalığı olarak da bilinen bu hastalık sonucunda, otoimmün sistemini bozan bir durum ortaya çıkar. Bu hastalıkta, iltihaplanmış tiroid bezi, bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde olarak algılanır ve buna bağlı olarak da metabolizmada dengesizlik oluşur.
Kötü Huylu Tiroid Hastalıkları Nelerdir?
Kötü huylu tiroid hastalıklarının başında tiroid kanseri gelmektedir. Tiroidin hücre yapısında oluşan ve hücrelerin bozulmasıyla ortaya çıkan kanserler, bazı durumlarda takip edilerek ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilerek kontrol altında tutulabilmektedir. Bazı durumlarda ise, ilaç tedavisi, yaşam şeklinde değişiklikler ve cerrahi yöntemlerle tiroid kanseri tedavisi yapılmaktadır.
Özellikle risk grubunda olan kişiler, şikâyetleri doğrultusunda hormon testlerini düzenli bir şekilde yaptırması, tiroid hormonu hastalıklarının erken teşhisi için önemlidir.
Hormon testleri, insan vücudunda bulunan hormonların seviyelerini belirlemek için yapılan testtir. Endokrinoloji uzmanlarının yönlendirmesiyle, hormon bozukluklarının teşhisi için uygulanmaktadır. Genellikle hastadan alınan tükürük, idrar ve kan örnekleri incelenerek yapılmaktadır.